Kosten
Persoonlijkheid
Hechting
Trauma
In-Dividu is als GGZ-instelling voor iedereen, met een verwijsbrief van de huisarts, toegankelijk. Wanneer u gebruik maakt van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is het heel belangrijk om goed te kijken naar welke verzekering u heeft afgesloten en welke vergoedingen er voor u gelden in de GGZ. Op deze pagina informeren we u over de kosten en vergoeding van uw behandeling. Mocht u onduidelijkheden of vragen hebben neemt u dan gerust contact op met ons.
In-Dividu werkt (grotendeels) contractvrij. Dat betekent dat we geen contracten met zorgverzekeraars hebben afgesloten. Daardoor kunnen wij u de behandeling bieden die bij u past, zonder dat de zorgverzekeraar daarover kan beslissen. Uw behandeling wordt wel (deels) vergoed. U kunt bij ons informeren voor welke vergoeding u in aanmerking komt.
Grotendeels contractvrij en contract
Pagina bijgewerkt op 01-01-2025
Vergoedingen in 2025
Contracteren al dan niet met zorgverzekaars door In-Dividu?
Elk jaar vraagt In-Dividu aan de zorgverzekeraars een contractvoorstel voor het komende jaar. De meeste zorgverzekeraars doen vervolgens een contractvoorstel. Sommige zorgverzekeraars kiezen ervoor om geen voorstel te doen. Vanuit In-Dividu beoordelen wij de voorstellen op de haalbaarheid. Hierbij taxeert In-Dividu naar factoren die invloed hebben op lopende trajecten, op nieuwe aanmeldingen in 2025, als ook naar de continuïteit van In-Dividu.
Contracten in 2025, met welke zorgverzekaars?
In 2025 heeft In-Dividu een contract gesloten met de volgende zorgverzekeraars, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen zorgverzekeraars met en zonder een omzetplafond.
Een omzetplafond is het maximumbedrag dat In-Dividu mag declareren bij een zorgverzekeraar. Dit betekent dat indien verwacht wordt dat het omzetplafond zal worden bereikt er geen nieuwe cliënten meer in behandeling kunnen worden genomen en er voor de desbetreffende zorgverzekeraar een cliëntenstop zal moeten worden ingevoerd.
In-Dividu heeft in 2025 met Aevitae (EUCARE) een overeenkomst afgesloten zonder omzetplafond.
In-Dividu heeft met DSW in 2025 een overeenkomst afgesloten met plafond. Cliënten die reeds in therapie zijn bij In-Dividu in 2024 en die verzekerd zijn bij DSW (waaronder verzekering Stad Holland ook valt) kunnen de lopende behandeling continueren in 2025, vanuit dezelfde condities en vergoeding als in 2024.
LET OP: DSW hanteert een specifiek bepaald omzetplafond waardoor we bij het bereiken van dit plafond geen garantie kunnen bieden voor het aanbieden van therapie. Onder DSW vallen de volgende labels: DSW Zorgverzekeraar U.A. (7029) en Stad Holland Zorgverzekeraar (7037).
Polissen in 2025, zonder contract van In-Dividu met uw zorgverzekeraar (dit zijn alle verzekeraars behalve Aevitae en DSW/ Stad Holland).
In 2025 worden er door de zorgverzekeraars geen zuivere restitutiepolissen aangeboden. Een restitutiepolis betekent dat u 100% van de kosten van de behandeling vergoed krijgt bij een contractvrije zorgaanbieder (zoals In-Dividu grotendeels is).
Als u een budget-, natura- of combinatiepolis heeft, zal u een deel zelf moeten betalen van de behandeling bij In-Dividu. In-Dividu geeft u zorgvuldig antwoord op vragen over de dekking vanuit uw polis.
In-Dividu hanteert de tarieven die door de Nederlandse Zorg Autoriteit zijn vastgesteld. Zie hiervoor de bijgevoegde links:
https://zorgprestatiemodel.nza.nl/
https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_659073_22/
Eigen Risico
Elk jaar stelt de overheid het eigen risico vast. Voor 2024 en voor 2025 is dit vastgesteld op EUR 385,-. Het eigen risico is een verplichte bijdrage waarvan u eerst dit bedrag per jaar moet betalen voordat de zorgverzekeraar begint met het vergoeden van kosten.
Zorgprestaties
Een consultatie met de zorgverlener wordt beschouwd als een individuele zorghandeling. De zorgverzekeraar neemt de zorghandelingen die in 2023 plaatsvinden mee bij het bepalen van het eigen risico voor dat jaar. De zorghandelingen van 2024 worden in aanmerking genomen voor het eigen risico van 2024. Zo gaat dit ook in 2025 zijn.
Hoe werkt het zorgprestatiemodel (ZPM)?
In 2022 werd het ZorgPrestatieModel (ZPM) van kracht. Binnen dit model is vastgesteld dat uw behandeling bestaat uit verschillende componenten, zoals bijvoorbeeld gesprekken met een psychotherapeut of deelname aan groepsbehandelingen. Binnen het ZPM worden al deze afzonderlijke elementen aangeduid als zorgprestaties. Op de maandelijkse factuur die u van ons ontvangt, worden deze zorgprestaties vermeld. Periodiek kan het zijn dat wij 2 keer per maand factureren. Op de factuur kunt u zien welke onderdelen van uw behandeling worden gefactureerd. Wanneer u de factuur bij uw zorgverzekeraar indient, kan deze aan de hand van de zorgprestaties bepalen welke vergoeding aan u moet worden uitgekeerd.
Zorgprestaties
- Eén-op-één consulten (zowel voor diagnostiek als behandel consulten): Dit omvat de individuele sessies die u heeft met uw behandelaar, face-to-face, via telefoon of via video-verbinding.
- Groepsconsulten: Hierbij neemt u deel aan groepssessies samen met andere cliënten.
Hoe vind ik de zorgprestaties van mijn behandeling?
Het is essentieel dat de zorgkosten die u draagt duidelijk zijn. Wij hanteren de tarieven die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor elk afzonderlijk onderdeel van de behandeling. Wanneer er een overeenkomst is gesloten met uw zorgverzekeraar, ontvangen wij een percentage van deze door de NZa vastgestelde tarieven.
Planning is realisatie
In-Dividu houdt zich aan de regels waar een zorgaanbieder zich binnen het ZorgPrestatieModel aan dient te houden. In-Dividu registreert op basis van ‘planning = realisatie’. Dit is de werkwijze die gehanteerd wordt bij de vastlegging van de consulten. Voor een consult wordt standaard 60 minuten gepland. Duurt een consult langer of korter, dan staat op de factuur de geplande tijd. Bij afwijkingen van meer dan 15 minuten t.o.v. de geplande tijd wordt het consult aangepast op basis van de realisatie (dit geldt zowel naar boven als beneden).